След 13 години издирванеИлиян Тодоров опитал да замине за Истанбул с

...
След 13 години издирванеИлиян Тодоров опитал да замине за Истанбул с
Коментари Харесай

Убиецът от „Соло“ заловен в Узбекистан

След 13 години търсене
Илиян Тодоров опитал да замине за Истанбул с подправени документи

За осъщественото няма отмъщение, сподели татко на жертва

Осъденият дефинитивно на пожизнен затвор за двойното ликвидиране пред дискотека “Соло ” Илиян Тодоров бе хванат в Узбекистан. 36-годишният мъж от Перник бе търсен от 13 години.

Бюрото на Интерпол в Ташкент публично уведомили Прокуратурата на Република България, че на 1 март т. година е арестуван Тодоров, който бе разгласен за интернационално търсене с Европейска заповед за арест и алена бюлетина на Интерпол. В известието на управляващите в Ташкент се сочи, че при инспекция на “изход ” преди полет за Истанбул Тодоров е спрян за инспекция. Установено е, че паспортът, с който той се е легитимирал, е фалшифициран и бил задържан.

Илиян Тодоров бе упрекнат за гибелта на Кирил Въжаров (21 г.), вратар на националния тим по хокей на лед и Васил Александров (24 г.). Те бяха намушкани смъртоносно с нож в гърба пред дискотеката “Соло ” по Великден - на 18 април 2009 година, а при случая пострада тежко и приятелят им Кирил Димитров.

Малко след намушкването Илиян се съобщи в полицията, откакто беше разгласен за национално търсене. Той се яви пред криминалистите с изменена осанка - с изрусена коса и изрязани до кръв нокти, с цел да не може да бъде конфискуван биологичен материал за експертиза. През декември 2011 година арбитър Румяна Ченалова от Софийски градски съд скандално го оневини и оповести претекстовете си след 4 месеца и половина. Именно оправдателната присъда оказа помощ на Тодоров да се измъкне от правораздаването и да приготви бягството и живота си зад граница. През 2013 година присъдата бе променена от Софийския апелативен съд като бе наложено наказване “доживотен затвор ”. Впоследствие тази присъда бе доказана от Върховен касационен съд.

Прокуратурата в Узбекистан е образувала досъдебно произвеждане против Тодоров за подправените документи. Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция според подписан контракт сред Република България и Република Узбекиста, а основният прокурор Иван Гешев изиска видеоконферентна връзка с основния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев.
“За това, което Илиян Тодоров извърши, отмъщение няма. Неговото залавяне е урок за тези, които сега вършат безразсъдни неща - че рано или късно ще пристигна отмъщение ”, сподели пред Нова тв Михаил Въжаров - татко на убития Кирил Въжаров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР